Beautiful Review of Blueberry Pie by the lovely Mladen Loncar​ at Sound Guardian in Croatia

Beautiful Review of Blueberry Pie by the lovely Mladen Loncar​ at Sound Guardian in Croatia - an update from Simon Campbell

Great Review by the lovely Mladen Loncar at Sound Guardian in the lovely Croatia!


Teško mogu ignorirati ljude koji su me oduševili svojim studijskim radovima. Osjećam kako mi je, na određen način, dužnost, ako ništa drugo, prenijeti svoje osobne refleksije na ono što su neki izvođači snimili. Starlite Campbell Band za Supertone Records objavili su 1. veljače svoj album "Blueberry Pie"...

Krenuo sam u preslušavanje albuma i znam da to nije samo "posao", jer volim slušati nove izvođače, nove albume, nove pjesme, nove obrade, i to činim svaki dan. Netko bi rekao da to se ne može raditi svaki dan, da bi to dovelo do zasićenja. Ne znam, osobno nemam tih problema jer to doista volim. Svaki novi album, novi izvođač, novo ime snažno djeluju na moje biće i potpuno im se prepuštam i čekam da vidim što će se dogoditi. U većini slučajeva pred mojim očima otvara se novi svijet, pred mojim bićem prolaze neke čudne vibracije, koje kao da traže, koje kao da su tu baš zbog mene. Takvo je stanje stvari i upravo takve su se refleksije pojavljivale kada sam preslušavao ovaj album Starlite Campbell Banda. I sad, kada bih bio "seronja", pisao bih na način, da, sve sam to čuo, znam o čemu se tu radi i sve to imam u malom prstu. Ali...

Blage veze nemam, sve je to za mene velika novina. U prostoriji se čuje reski zvuk ovog benda i dolazimo do pitanja koje se nameće samo po sebi: tko su Starlite Campbell Band? Doista ne znam. Zahvaljujući osobnom kontaktu sa Suzy Starlite saznajem puno toga i neću baš zato puno tražiti po netu, draže mi je kada stvari saznajem od samih glazbenika. Suzy Starlite i Simon Campbell iskusni su glazbenici, skladatelji, pa i supružnici, koji su svoju ljubav potvrdili na vjenčanju prije tri godine. Uz to, bend je svoja snimanja započeo u travnju 2016., a da bi konačna verzija albuma izašla početkom veljače ove godine. Jednako tako pokrenula se i turneja, kojom Starlite Campbell Band žele promovirati ovaj svoj studijski rad.

Suzy Starlite je pjevačica, ali i basistica, gitaristica i klavijaturistica. Njezina skladateljska crta vrlo je izražena, a udružena sa Simonom, impresivnim gitaristom i pjevačem skladateljom i producentom zaista radi odlične stvari. Još kada su uz njih Steve Gibson (bubnjevi i udaraljke) i Jonny Henderson (Hammond i Wurlitzer) te gost Danny Boy Sánchez (usna harmonika) pred nama se otvara jedan novi blues-svijet.

Da, ima tu nešto što smo već čuli, ali sve to zvuči tako dobro, nadahnuto i inervirajuće da jednostavno morate uživati! Da, moram vam i to otkriti, Suzy i Simon osnovali su bend u siječnju prošle godine, a već 1. veljače dobili smo ovaj album. Što napisati osim – nevjerojatno!

Već po zvuku, po strukturi pjesama i konačnom obliku i izgledu jasno je da se glazba Starlite Campbell Band temelji na razdoblju britanskog električnog bluesa od 1965. do 1969. godine. S jedne strane, tu su originalni Fleetwood Mac s Peterom Greenom, tu su Eric Clapton, Jimmy Page i Jeff Beck, a s druge strane oceana tu su američki gitaristi Mike Bloomfield, Roy Buchanan i drugi. Jasno, sve je tu na svom mjestu, no zadaća je svih posložiti kockice, baš onako kako treba. Suzy i Simon s pridruženim glazbenicima to su pogodili, učinivši da im nastupni album zvuči odlično!

PREPORUKA:

Pjesme poput "Walkin' Out The Door", gdje imamo i elemenata "Green Onions", i "Help Me" daleko su od kopiranja, to su samo elementi, a sve ostalo je nadgradnja, i to kakva! Malo Claptonove i Greenove gitare osjeća se, primjerice, u "Cry Over You". Soulfistična ‘'You’re So Good For Me'’ sve poziva na ples, dok album zatvara laganica "Thrill You", impresivan hommage velikom, legendarnom, nažalost pokojnom B.B. Kingu.

Ruku na srce, ako netko tek kreće u blues, "Blueberry Pie" idealna je početnica, kako to treba raditi i kako to treba zvučati. Starlite Campbell Band, kao vlasnici te početnice, trebali bi dobiti počasnu titulu "blues profesora" i potom njihov nastupni album "Blueberry Pie" treba u školi bluesa biti na klupama i čekati sve one koji kreću u baš tu školu. Za sve druge, ovaj album je idealan za opuštanje uz nadahnutu i efektnu blues svirku.

Drugi to čuju ovako: "Unquestionably Blueberry Pie is a stunning debut." - Morgan Hogarth, R2 Magazine

Mladen Loncar: November 2017